Home Akupuntur

Time is Gold

Kuala Lumpur,Malaysia

Islamic Date

Thursday 26 Rabi al-Thani 1443- 2 December 2021 Allahummaha bariklana fi Rajab wa Syakban waballighna Ramadhan

Sebarang Memo

!Warning! JavaScript must be enabled for proper operation.
Guest G6US6PD www.yandex.ru says:
2021-11-10 22:50:26
G6US6PD www.yandex.ru
G6US6PD www.yandex.ru
Guest Tabib Ustaz Nizam says:
2021-09-14 23:19:33
Temujanji Rawatan
Sesiapa yang memerlukan rawatan@terapi sila berhubung terus dengan Tabib Ustaz Nizam di 010-2764699 @ www.wasap.my/0102764699
Guest Ahmad says:
2021-06-17 23:33:17
Akupuntur
Boleh saya tau, if yg kurng berpeluh, boleh ke guna akupuntur utk bagi berpeluh? And utk kesuburan lelaki skali, brapa ye
Guest Tabib Ustaz Nizam says:
2021-03-13 14:18:53
Temujanji Rawatan
Sesiapa yang memerlukan rawatan sila buat temujanji dengan Tabib Ustaz Nizam 010-2764699
Guest Tabib Ustaz Nizam says:
2021-02-25 15:15:56
Temujanji Rawatan
Sesiapa yang memerlukan rawatan sila buat temujanji dengan Tabib Ustaz Nizam 010-2764699


Designed by:

Akupunktur PDF Print E-mail
Written by Nizam   
Wednesday, 27 August 2008 13:59


TITIK-TITIK AKUPUNTUR


LUNG MERIDIANAKUPUNTUR UNTUK KESUBURAN WANITA

Akupuntur untuk Kesuburan wanita

 
Akupunktur adalah kaedah merawat penyakit yang melibatkan saraf.Terdapat titik-titik akupunktur yang sangat efektif pada tubuh badan manusia yang boleh merawat berbagai jenis penyakit.


Penyakit-penyakit yang boleh dirawat dengan kaedah akupunktur seperti:


1.Arthritis/sakit pada setiap persendian

2.Sakit belakang/pinggang

3.Salah urat/terseliuh

4.Urat saraf

5.Stroke/Angin Ahmar

6.Kekejangan

7.Athsma

8.Darah tinggi dan sakit kepala

9.Diabetes

10.Ketidakseimbangan Hormon

11.Keseimbangan sistem tubuh

12.Masalah penghadaman dan perkumuhan

13.Masalah kesuburan dan kehamilan

14.Tenaga seksual utk lelaki dan wanita

15.Menigkatkan sistem endoktrin tubuh

16.Dan lain-lain lagi..


Rawatan menggunakan jarum akupunktur yang halus,tajam dan telah diseteril serta pakai-buang.Tidak menyakitkan.masa yang diambil untuk rawatan 1 hingga 2 jam bergantung kepada jenis penyakit.

Akupuntur Masalah Sakit Belakang


Acupuncture points for Stroke 

AKUPUNKTUR

Akupunktur adalah kaedah penyelitan jarum-jarum halus secara perlahan ke dalam kawasan atau titik tertentu pada tubuh badan untuk merangsang pengaliran Qi (disebut sebagai chee) iaitu kuasa penyembuhan tenaga secara semulajadi. Kadang kala , selain menyelitkan atau menyucuk jarum akupunktur , para doktor mungkin memilih untuk menggunakan kaedah akupunktur menahan untuk merangsang pada masa yang lama atau panjang atau mungkin menggunakan haba . Teknik penggunaan haba dikenali sebagai "Moxibustion" dan penggunaan tenaga elektrik dipanggil "Electrostimulation". Jarum akupunktur yang digunakan mestilah disterilkan dan keseluruhannya adalah jenis yang pakai-buang

Akupunktur adalah sama seperti rawatan menggunakan herba dan kaedah ini adalah bebas daripada sebarang penggunaan dadah. Rawatan ini juga tidak mempunyai kesan sampingan dan berkait rapat dengan perubatan yang digunakan . Seseorang itu seharusnya memberitahu doktor jika mengambil sebarang ubat atau sedang mengandung pada masa rawatan akupunktur dijalankan . Jika seseorang itu menggunakan pengatur denyut jantung dan kosmetik implan ianya haruslah memaklumkan terlebih dahulu kepada doktor anda . Akunpunktur selalunya digunakan bersama dengan ubat-ubatan yang lain untuk menambahkan keberkesanannya . Ia digunakan untuk mengawal kesakitan selepas perubatan dan prosedur pergigian dijalankan . Ia digunakan untuk meningkatkan tahap kesihatan sekaligus menggalakkan penyembuhan dan pengurangan kesan sampingan kebanyakan jenis dadah termasuk ‘ Chemotherapy ’ .


AKUPUNKTUR TIDAK MENYAKITKAN

Rawatan akupunktur menyakitkan hanya apabila jarum diselit atau dicucuk ke bahagian kulit . Kesakitan ini hanya mengambil masa antara 10 - 15 saat . Dimana jarum yang digunakan adalah sangat halus . Akupunktur adalah sangat berkesan dikawasan dimana ubat-ubatan biasanya tidak begitu berkesan seperti wabak yang teruk , pengawal kesakitan dan pengurang tekanan .PERBEZAAN AKUPUNKTUR BARAT DAN TIMUR

Akupunktur barat adalah untuk mengenalpasti wabak penyakit , mengenalpasti patogen dan untuk mengenalpasti ketidakseimbangan dalam tubuh samada akibat tindakan kuman , bakteria , ketidaknormalan biokimia atau pengumpulan darah dalam salur darah . Manakala dalam perubatan akupunktur timur iaitu perubatan China , ia menggunakan akupunktur untuk mengenalpasti tahap kesihatan dan juga fungsi status Qi , darah , kahak dan cairan badan . Bagi doktor perubatan barat pula , ia memeriksa pesakit dan membuat diagnosis terlebih dahulu dengan berpandukan karektor fizikal iaitu menggunakan 12 meridian akupunktur ianya daripada lidah pesakit – samada ia berselaput atau tidak , bentuknya dan pergerakannya . Ia juga melibatkan pemerhatian kepada keseluruhan fizikal pesakit iaitu muka , kulit , kuku dan mata . Jadi para doktor barat akan mengdiagnosis status Qi samada lemah , tidak berfungsi atau sesak . Mereka juga akan memeriksa untuk 4 pengaruh luar seperti haba, kelembapan, kekeringan dan angin.

Mengikut paradigma perubatan timur, akupunktur adalah menggunakan konsep Qi. Di barat pula , akupunktur dinyatakan sebagai tenaga bioelektrik . Ia tidak boleh dilihat menggunakan mikroskop, tidak boleh dikesan menggunakan peralatan saintifik dan tidak boleh dipisahkan daripada substratnya .
Akunpunktur adalah untuk memelihara kesihatan pada peringkat Qi . Satu lagi konsep timur ialah Yin dan Yang . Yin adalah kualiti feminin pada alam semesta dan Yang ialah maskulin pada alam semesta . Dalam perubatan barat , Yin adalah anatomi manakala Yang ialah fisiologi . Dalam perubatan timur , Yin adalah darah manakala Yang adalah tenaga Qi .


FUNGSI 'Qi'


Lima fungsi utama Qi ialah ;

 • 1) Desakan- iaitu pembesaran dan pembangunan tubuh badan
 • 2) Pengekalan haba badan pada suhu yang sesuai
 • 3) Melindungi badan daripada tekanan dan patogen
 • 4) Mengawal darah dan cairan badan dalam tubuh
 • 5) Memetabolismakan Qi , darah dan cairan badan

FUNGSI AKUPUNKTUR


Akupunktur ialah cara untuk penyembuhan secara semulajadi dan meningkatkan fungsi didalam badan . Ia dilakukan dengan memasukkan , menyelit atau menyucuk beberapa jumlah jarum yang dibekalkan dengan haba atau arus elektrik pada merata-rata titik akupunktur . Masyarakat China mentafsirkan akupunktur sebagai Qi atau tenaga yang mengalir melalui rangkaian atau saluran didalam badan . Rangkaian atau saluran ini dipanggil meridian . Meridian adalah seperti sungai yang mengalir ke seluruh badan dan memberi khasiat dan nutrien pada tisu .
Gangguan atau halangan pada tenaga ( Qi ) , darah dan cairan akan membawa kepada ketidak fungsian dan penyakit serta kematian . Rawatan akupunktur boleh membantu organ dalaman , tisu yang bergabung , meningkatkan pencernaan dan penghasilan tenaga .
Sains moden menerangkan fungsi akupunktur adalah penyucukkan jarum-jarum akupunktur pada titik rangsangan tertentu merangsang sistem urat saraf untuk melepaskan neuroprotein dan maklumat neuro yang terletak didalam paket pada otot , kordaspinel dan otak khususnya untuk pelepasan endorfin , enkefalin dan dinorfin yang dikenal pasti berlaku ditengah-tengah bahagian otak .
Prinsip perubatan China adalah seimbang dan harmoni diantara Yin dan Yang Keseimbangan Yin dan Yang adalah tahap kesihatan badan , minda dan semangat . Dalam sains moden , kesihatan ialah pergerakan elektron . Elektron dalam sel bertindak berpandukan paten atau corak tersendiri . Bioelektron ini bergerak dengan seimbang dan harmoni . Tenaga bergerak dalam meridian adalah secara langsung dan tidak langsung , pergerakan bioelektron . Meridian adalah laluan dimana bioelektron bergerak lebih kerap daripada bahagian lain badan .
Apabila cas positif dan negatif daripada pergerakan bioelektrik tidak seimbang. Yin dan Yang juga turut tidak seimbang . Ini akan mengakibatkan salah fungsi dan penyakit . Lebih banyak rawatan akupunktur diambil atau diterima , lebih lama pergerakan bioelektron yang normal berlaku sehingga sel-sel tidak ada yang berada dalam keadaan tidak normal . Pada tahap ini , keadaan pesakit adalah seimbang dan sihat sepenuhnya .


AKUPUNKTUR TANPA JARUM

 • Ya ada , yang paling umum , akupunktur yang tidak menggunakan jarum adalah auricular therapy dimana rangsangan elektrik akupunktur dikenakan pada titik-titik tertentu di telinga .
 • Telinga adalah sistem mikro untuk seluruh badan dengan lebih 200 titik akupunktur wujud untuk mengdiognesis dan rawatan .


  Last Updated on Tuesday, 14 September 2021 17:55
   

  Newsflash

  Bekam Efektif  LOKASI KAMI : 48/1, JLN. SEROJA 5, TMN. SEROJA, BB SALAK TINGGI, SEPANG, SELANGOR. KLIK DI SINI.


  " Dan Sesungguhnya Kami (Allah Ta'ala) telah menurunkan Al-Quran

  Sebagai Penawar (bagi penyakit rohani & jasmani) dan Rahmat

  bagi Orang-orang Mukmin"  Al-Isra 82

      

                      

                                                               

  Bekam merupakan rawatan Sunnah Rasullullah S.A.W sejak 1400 tahun yang dahulu.

  Sangat Efektif untuk mencegah dan merawat berbagai jenis penyakit kini di Pusat Rawatan PTN

  SILA BUAT TEMUJANJI MELALUI TELEFON SEBELUM RAWATAN

  PASTIKAN BERPUASA 3 JAM SEBELUM RAWATAN UTK BEKAM,AKUPUNTUR, URUT BADAN DAN RESDUNG

  RAWATAN DIBULAN RAMADHAN BERMULA JAM 10 PAGI HINGGA 6 PETANG SAHAJA


  HUBUNGI :    TABIB USTAZ NIZAM  : 010-2764699

                         (Perawat Sejak 1996)

                         

  Direct Page :Bekam


  Muqaddimah


  Perubatan Tradisional Nabawiyyah (Pusat Rawatan PTN)  mengamalkan kaedah pengurusan kesihatan dan mencegah serta merawat penyakit mengikut prinsip dan metodologi Perubatan Tradisional Melayu (PTM).


  " MANUSIA HANYA BERUSAHA ALLAH YANG MAHA MENYEMBUHKAN "


  Rawatan yang terdapat di Pusat Rawatan PTN adalah:-

  1. Bekam-Merawat dan mencegah berbagai jenis penyakit (digalakkan waktu pagi semasa Ramadhan)

  2. Akupunktur -Merawat dan mencegah berbagai jenis penyakit.

  3. Urutan - Urut Badan, Urut terseliuh, Urut urat saraf  dan masalah kelakian, urutan selepas  bersalin dan Refleksi

  4. Resdung-Mengeluarkan lendir resdung atau sinus

  5. Herba dan Makanan Kesihatan

     - Minyak Habbatus sauda, Madu Lebah, Cuka Kurma, Akar Kayu, Sabun Herba dan lain-lain

  6. Rawatan dengan Doa Penawar  (Rukyah Syar'eyyah atau Ayat-ayat Al-Quran dan Doa Rasulullah)

     - Rawatan Sihir/gangguan jin/guna-guna/santau dan lain-lain

     - Rawatan Masalah rumahtangga, jodoh, pendinding diri,  rumah, kedai, kerjaya dll.

  7. Motivasi dan Kuliah Agama 

   

  Lihat Tarif Perkhidmatan @ Rawatan


  SILA HUBUNGI:


  Tabib Ustaz Nizam  :  010-276 4699

   www.wasap.my/+60102764699   

  Pn Ummu : 012-6849974  atau 

  www.wasap.my/+60126849974

  NO.PG : GP 000434 PERAWAT SEJAK 1996

  Perunding, Penyelidik, Penulis dan Pengamal Perubatan Melayu (PT&K) 

  Panel Pembangunan Perubatan Tradisional Melayu (PTM)

  Basic Medical Sciences for T&CM Practitioner ( CUCMS 2012)

  Dip. Professional Perubatan Melayu ( Kolej Space UTM 2017)

  AJK Tetap Peubatan Tradisional & Komplementari ( KKM BPTK 2011-2012)

  President Pertubuhan Acu-Bekam Malaysia ( 2017-2021)

  Bekam,Akupunktur,Resdung,Urut Badan,Herba dan Spiritual Islam di Sepang,Putrajaya,Bangi,Kajang,Shah Alam,Petaling Jaya,Kuala Lumpur,Banting,Klang ,Seremban dan  Seluruh Malaysia untuk Mobile Service (Event dan Rawatan Stroke sahaja)


  RAWATAN UNTUK LELAKI, WANITA DAN KANAK-KANAK


  TREATMENT CENTER/PUSAT RAWATAN :


  48/1,Jalan Seroja 5,Taman Seroja,Bandar Baru Salak Tinggi,

  43900 Sepang,Selangor - LIHAT PETA.


  Link:

  www.perubatantradisionalnabawiyyah.blogspot.com

  www.maybank2u.com.my
  Copyright © 2008 - 2021  by Tabib Ustaz Nizam. All rights reserved. All unauthorized commercial reproduction prohibited.  Waktu Solat

  [ Tukar Kawasan ]
  Tutup

  Chat

  Chat Untuk Pertanyaan

  Tabib Ustaz Nizam

  www.wasap.my/6010-2764699

  Pn. Ummu ( untuk wanita)

  www.wasap.my/6012-6849974

  Skype: nizamptn
  Waktu Rawatan

  SETIAP HARI

  10.00 am hingga 10.00 pm

  REHAT : WAKTU SOLAT

  SILA BUAT TEMUJANJI 


  Bekam Resdung Urut Ptn

  Create Your Badge


  PTNSlideShow

  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow
  • An Image Slideshow

  Pelawat Kami

  Sejak 27 Ogos 2008
  mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
  mod_vvisit_counterHari Ini139
  mod_vvisit_counterSemalam185
  mod_vvisit_counterMinggu Ini687
  mod_vvisit_counterBulan Ini324
  mod_vvisit_counterSemua1269879